فرسایش خاک در ایران به ۱۶.۵ تن رسید/توانمند سازی برای بهبود کیفیت خاک کشاورزی

فرسایش خاک در ایران به ۱۶.۵ تن رسید/توانمند سازی برای بهبود کیفیت خاک کشاورزیمعاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی گفت:فرسایش خاک در کشور به میزان ۱۶.۵ تن برآورد شده و عواملی مانند تغییر کاربری‌ها، پساب‌ها و شوری خاک بیشترین تأثیر را بر فرسایش خاک دارند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تو

،صفدر بی‌نیازی شهرکی، معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی در نشست خبری با اشاره به اهمیت خاک در تولید غذا، اظهار کرد: ۹۵ درصد غذای ما از خاک تشکیل می‌شود و یکی از منابع کاهش آلودگی خاک است. باید مراقبت از خاک را جدی بگیریم، زیرا آلودگی و تخریب خاک تهدیدی جدی به شمار می‌رود.

وی به تصویب قانون خاک در سال گذشته اشاره کرد و بیان کرد: این قانون در ۳۱ ماده تکلیف‌های لازم را مشخص کرده است. ۵ دسامبر به عنوان روز جهانی خاک شناخته می‌شود و در سال گذشته، ۳ هزار و ۴۰۰ رویداد برای حفاظت و آموزش در زمینه خاک به ثبت رسید.

بی‌نیازی شهرکی افزود:ایران در نکوداشت روز خاک در سال گذشته مقام اول را کسب کرد. فرسایش خاک در کشور به میزان ۱۶.۵ تن برآورد شده و عواملی مانند تغییر کاربری‌ها، پساب‌ها و شوری خاک بیشترین تأثیر را بر فرسایش خاک دارند.

صفدری در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری تو درباره بیشترین میزان فرسایش خاک در استان ها گفت: استان‌هایی که بارش‌های تند دارند، مانند سیستان و بلوچستان و البرز، در سطح بالایی از فرسایش خاک قرار دارند.

معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی همچنین به نام‌گذاری امسال به عنوان سال سنجش، پایش و مدیریت خاک اشاره کرد و افزود: ۱۰۰ هزار هکتار برای هدف‌گذاری فرسایش خاک تعیین شده است. در برنامه هفتم توسعه، هدف‌گذاری برای فرسایش خاک به ۱۱۵ هزار هکتار در سال ۱۴۰۲ رسیده است.

وی در ادامه به وجود ۲۰۰ آزمایشگاه خاک در کشور اشاره کرد و تصریح کرد: در حال توانمندسازی این آزمایشگاه‌ها هستیم و پروژه‌ای برای پایش کیفیت کشاورزی در دست اقدام داریم.

بی‌نیازی شهرکی به استفاده از کودهای شیمیایی اشاره کرد و گفت: از ۱۶ طرح در آیین‌نامه هیئت وزیران، ۷ آیین‌نامه به تصویب رسیده در حوزه خاک است. همچنین، تربیت مروجین بخش خصوصی برای نسخه‌نویسی مناسب در استفاده از کودهای شیمیایی در ۲۳ کشور فائو آغاز شده و ایران نیز جزو طرح پزشک خاک است.

وی به تأمین آب برای بخش کشاورزی اشاره کرد و عنوان کرد: در برنامه هفتم حدود ۳۵ میلیارد مترمکعب آب مجازی به‌صورت واردات وارد کشور می‌شود و در مقابل، حدود ۶ میلیارد مترمکعب صادرات داریم به طور مثال، بهره‌وری آب در تولید هندوانه حدود ۹ کیلوگرم به ازای هر مترمکعب آب است که نسبتاً مطلوب است. مهم‌ترین نکته در این زمینه، ارزآوری این محصولات است. نمی‌توان تنها به آب مجازی یا مصرف آب نگاه کرد؛ بلکه باید معیارهای اقتصادی، از جمله میزان ارزآوری محصولات، را نیز در نظر گرفت. به‌عنوان نمونه، صادرات گوجه‌فرنگی برای کشور درآمد دلاری ایجاد می‌کند که این موضوع اهمیت اقتصادی بالایی دارد.

معاون وزیر جهاد کشاورزی خاطر نشان کرد: در حال حاضر برای ۲۷ هزار هکتار از اراضی آب‌بندان‌های شمال کشور برنامه‌ریزی شده است و پروژه‌های پایلوت در این زمینه آغاز شده است. برای تأمین منابع مالی این پروژه‌ها، همکاری‌هایی با کشورهای مختلف از جمله چین انجام شده است. دو پروژه از جمله این طرح و فاز دوم طرح خوزستان، از سوی شرکت‌های چینی مورد پذیرش قرار گرفته و اکنون مراحل اداری آن در حال پیگیری است.

نیازی از پروژه استانداردسازی کودهای شیمیایی و زیستی خبر داد و خاطرنشان کرد: با همکاری سازمان ملی استاندارد و سازمان تات، دستورالعمل‌هایی برای ۱۳ کود زیستی، ۲۸ کود شیمیایی و ۹ گروه کودی تدوین شده است. علاوه بر این، ۱۶ ضابطه و شیوه‌نامه مرتبط با مدیریت خاک در حال تدوین است که ۷ مورد از آن‌ها در مراحل نهایی قرار دارند و به‌زودی ابلاغ خواهند شد.



پست های مرتبط

پیام بگذارید